Zoeken

Jongens, tis vakantie, wegwezen. (geldt ook voor leraren)


 

Formuleren

Je moet als schrijver doen wat jij als lezer waardeert: je wilt iets leuks lezen wat op een leuke manier geschreven is, je wilt duidelijkheid, je wilt niet te lang lastiggevallen worden, je wilt niet dat er moeilijk gedaan wordt om niks, je wilt een opgemaakte tekst lezen.
Als je schrijft ben je dus origineel, duidelijk, zo kort mogelijk (en soms is dat 2500 woorden), helder en je besteedt aandacht aan het uiterlijk van je tekst.

Een goede tekst schrijven

In dit formuleergedeelte zie je hoe je veelvoorkomende fouten kunt herkennen, om ze uiteindelijk zelf niet meer te maken.

Van eerste versie naar definitieve versie

Een eerste versie is nooit de beste versie. Probeer een tekst die voor anderen bedoeld is altijd een paar dagen na de eerste versie te herzien. Hij wordt er echt beter van. De tekstverwerker geeft je de mogelijkheid om gemakkelijk opnieuw te ordenen en fouten te verbeteren, gebruik die mogelijkheden. Neem jezelf serieus, een lezer waardeert dat.
Je tekst is pas af als je zeker weet: Dit kan ik (nu nog) niet beter.

En, geloof het of niet: een beetje schrijver herschrijft zijn werk altijd meerdere keren. Zoals een kunstenaar ook werkt tot het niet meer beter kan.

Verder