Zoeken

Jongens, tis vakantie, wegwezen. (geldt ook voor leraren)


 

Literatuur

Wij mensen houden van verhalen. Al duizenden jaren zijn er vertellers en luisteraars, schrijvers en lezers, spelers en publiek. Verhalen maken het mogelijk om situaties mee te maken zonder ze mee te maken. Hoe is het om te leven in een wereld waar geen volwassenen zijn? Wat doet het met je als de beste vriend van je vader zich aan je vergrijpt? Is een moordenaar altijd schuldig? Was Hitler een fijne vader? Wat als Jezus ineens live op tv komt?

Op de middelbare school verander je van kind in jongvolwassene. Je moet veel leren en er wordt ook van je verwacht dat je op het persoonlijke vlak een flinke groei doormaakt. Jouw mening wordt belangrijk: als je 18 bent mag je zelfs gaan stemmen. Op weg naar een eigen mening en een persoonlijke kijk op het leven, is het waardevol om met anderen mee te kijken, mee te leven. Romanfiguren laten jou hun binnenste zien. Doe er je voordeel mee. Besteed aandacht aan de keuze van je boeken, je mag er voor je lijst maar een paar (havo:8, vwo:12) lezen. Zorg ervoor dat ze voor jou de moeite waard zijn.

Hoe belangrijk lezen is voor het uitbreiden van je woordenschat lees je hier.

Proza, poëzie en drama

We verdelen geschreven teksten in PROZA (verhalen) POËZIE (gedichten) en DRAMA (toneelstukken), ook wel epiek, lyriek en dramatiek genoemd. Proza leent zich uitstekend om verslag te doen van gebeurtenissen, om een verhaal te vertellen. Poëzie is ideaal voor gevoelens. Drama is handeling: er gebeurt wat.

Lectuur en literatuur

Het allerbelangrijkste verschil tussen lectuur en literatuur is de originaliteit van de laatste. Lectuur is herschreven lectuur, ieder verhaal verloopt op dezelfde manier. Wat voorbeelden:
Het liefdesverhaal: In de inleiding komen de twee hoofdpersonen elkaar tegen: Zuster Annet wordt van de sokken gereden door Dokter John, ze vervloekt hem. Dan volgt een lang middenstuk dat eindigt met een kus. einde verhaal
Het rampenverhaal: Onheil bedreigt de wereld, een (anti)held werkt via allerlei kleinere problemen naar een schier onmogelijke opgave. Hij redt de wereld. einde verhaal
Dat daar heel wat variaties op mogelijk zijn, bewijst de filmindustrie dagelijks.

Literatuur vereist originaliteit, mensen van vlees en bloed die méér zijn dan een type, een uniek verhaalgegeven, interessante gedachten en niet te vergeten: mooie taal. In taalgebruik zijn er natuurlijk enorme verschillen tussen schrijvers. Lees daarom altijd een paar bladzijden in de bibliotheek zodat je weet of de schrijfstijl je ligt. Soms is een boek (nog) niet voor jou bedoeld.

Leesverslagen

Op internet barst het van de leesverslagen. Scholieren.com is een grote speler op deze markt en je doet er verstandig aan om geen dubbel werk te doen. Vind je een goede samenvatting, gebruik die dan. Vermeld altijd de bron én controleer of er geen onzin in het leesverslag staat en of je alles begrijpt wat de schrijver schrijft. Tijdens je mondeling gaat je leraar ervan uit dat jij die inhoud hebt aangeleverd en dat jij er dus achter staat.

Maak een leesverslag altijd persoonlijk. Noteer wat jou opviel, wat jou aansprak, noteer gedachten die je wilt onthouden. Met persoonlijke notities is het gemakkelijk om het boek later 'terug te halen'.

Om een boek te verwerken kan je leraar kiezen voor verschillende werkvormen. Lezen voor de lijst  biedt mooie opdrachten, het boekengesprek kan in verschillende vormen worden gebruikt en je zult ook vast een (paar) keer een verhaalanalyse moeten maken. Ook die kun je vinden op scholieren.com.  Zorg ervoor dat je weet in hoeverre je leraar hecht aan eigen werk van jou. Wil je iets leren, dan doe je het zelf. Zeker als je leraar het werk gaat nakijken is het van belang dat het jouw werk is. Dan weet je tenminste hoe het ervoor staat met jouw literaire ontwikkeling: het commentaar dat je krijgt gaat dan immers over jouw werk. 

Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst  heeft een mooi systeem gemaakt om jou inzicht te geven in jouw literaire ontwikkeling. Je leraar zal je vertellen of en hoe je van deze site kunt profiteren.

Verder

Geen literatuurgeschiedenis

Op BruutTAAL komt geen module literatuurgeschiedenis. Maar BruutTAAL is wel zo goedkoop dat je geld overhoudt om een literatuurmethode of veeeeel boeken aan te schaffen.

Op Literatuurgeschiedenis.nl  vind je prachtig materiaal. 

Wil je wat weten over de tijd waarin jouw boek geschreven is, dan klik je door.

Als leraar kun je op deze site eigen leerarrangementen voor je leerlingen samenstellen.

Verder