Zoeken

Jongens, tis vakantie, wegwezen. (geldt ook voor leraren)


 

Bronnen vermelden

Jatten mag niet, maar je mag andermans gedachten wel gebruiken om er zelf verstandiger van te worden. Zo kun je fragmenten uit teksten van anderen in een eigen tekst verwerken.

Citeren is echt kopiëren en plakken. Zet je citaat tussen aanhalingstekens.
"Ik vrees dat de meerderheid van elf- tot vijftienjarigen er de voorkeur aan zal blijven geven om ’chillend’ op de bank naar Ali B te kijken" (Harmens, 4-10-2008), de moeite die het kost, lijkt niet op te wegen tegen het genot.

Parafraseren is in eigen woorden zeggen wat je van iemand anders gelezen of gehoord hebt. Je gebruikt dan ook geen aanhalingstekens.
Erik-Jan Harmens betwijfelt of jongeren ooit moeite gaan doen om schoonheid te ervaren (Harmens, 4-10-2008), en dat is natuurlijk jammer.

Je ziet: in de tekst een korte verwijzing.

Bron uitgebreid vermelden

Als je je bron vermeldt als voetnoot (bijvoorbeeld in Google Docs) dan schrijf je in de voetnoot de bron op zoals hieronder beschreven. Dit is een internationale standaardmethode: APA (volgens de regels van de American Psychological Association).

In de meeste tekstverwerkers is de bronvermelding geïntegreerd. In WORD vind je die bij Verwijzingen. Kies, met je cursor achter het citaat of de parafrase, voor Bronvermelding invoegen. Vul het schema dat je dat te zien krijgt zo volledig mogelijk in. In de tekst die je aan het schrijven bent, komt op de plaats van de cursor automatisch de korte bronvermelding.

Aan het eind van de tekst kies je in het tabblad Verwijzingen voor Bibliografie invoegen. Alle bronnen komen dan in een overzichtelijk lijstje te staan.

(In oudere WORDversies vind je de bronverwijzing bij Invoegen.)

Krant en tijdschrift

Achternaam schrijver, voorletter(s) of voornaam (de datum). Titel / kop. Naam van het tijdschrift of de krant, bij een tijdschrift vermeld je ook het nummer.

voorbeeld krant
Harmens, Erik-Jan  (4-10-2008). Poëzie bekt zo slecht. Trouw.

voorbeeld tijdschrift
Veerman, Arja (oktober 2008). Bikini. Van 12 tot 18, nummer 8.

Internet

Een ideale bronvermelding van internet ziet er zo uit:

achternaam schrijver, voorletter(s) of voornaam (de datum van de laatste update). Titel van het artikel of de internetpagina. Bekeken op datum,URL (adres van de website, kun je kopiëren uit de adresbalk).

voorbeeld
Pijpers, M (20-10-2013). Bronnen vermelden. Bekeken op 11-11-2013, http://www.bruuttaal.nl/leerling/schrijven/bronnen-vermelden

Maar helaas zijn al die gegevens niet altijd te achterhalen. Vermeld altijd:

De instantie die de site beheert (Deze informatie vind je meestal onder de knop 'home' of 'contact' of 'wie zijn wij'. Als zo'n pagina er niet is, dan is de site niet echt betrouwbaar, noteer de domeinnaam: alles tussen www en .nl/com/net, de URL) en/of het onderwerp van de site. Bekeken op datum.

Boek

achternaam schrijver, voorletter(s) of voornaam (jaar van uitgave). Titel: eventuele ondertitel. Plaats uitgever: uitgever

voorbeeld
Van de Vendel, Edward (2006). CHATBOX: de gedichten van Tycho Zeling. Amsterdam: Querido"

Maak informatie nooit saai

Het is natuurlijk niet zo, dat een informatieve tekst niet amusant mag zijn. Een goede informatieve tekst is, naast interessant, ook leuk om te lezen.

Het wil ook niet zeggen dat een leesboek je niet ontzettend veel informatie kan geven. Juist door een verhaal te lezen dat speelt in de 80-jarige oorlog, kom je veel te weten over de manier waarop die oorlog beleefd werd door tijdgenoten, krijg je ‘inside-information’.