Zoeken

Jongens, tis vakantie, wegwezen. (geldt ook voor leraren)


 

Volwassen taalgebruiker

Vanaf 2016 mag je school je bij je diploma een getuigschrift geven. In dat getuigschrift komt te staan wat jij - naast slagen voor je examen - nog meer hebt gedaan om je voor te bereiden op je vervolgopleiding en de rest van je leven. Mogelijk doet je school mee aan dit programma en kun jij het certificaat Volwassen taalgebruiker halen.

Wat houdt dat in?

Nederlands zit als verplicht vak in je examen, iedereen slaagt met minstens een 5 voor dit vak. Behaal je dit certificaat, dan geeft je school daarmee aan dat je niet alleen bij Nederlands laat zien dat je deze taal beheerst, maar in al je taaluitingen: bij proefwerken, in werkstukken, in presentaties. Je laat zien dat jij snapt dat je taalgebruik altijd je visitekaartje is en dat je je inspant om zo duidelijk mogelijk te communiceren.

Hoe behaal je het certificaat?

 1. Je geeft zelf aan dat je het certificaat wilt behalen, eventueel kan je lerares (m/v) jou ook op het idee brengen.
 2. Je slaagt voor de instaptoets. Je mag deze toets een keer per maand doen.
 3. Je geeft op al je schoolwerk aan dat je het certificaat wilt behalen. Je doet dit door VT bovenaan je blaadje te noteren.
 4. Is de leraar bij wie je het inlevert gecertificeerd (is hij goed genoeg in Nederlands om jou te beoordelen), dan beoordeelt hij ook je taalgebruik.
 5. Word je 10 keer niet betrapt op fouten, dan krijg je het certificaat en krijg je de vermelding Volwassen taalgebruiker bij je diploma. 
 6. LET OP: Je blijft vanaf nu VT op je blaadje noteren. Bij 3 keer een onvoldoende verlies je je certificaat.

De eisen

 1. Je maakt geen spelfouten.
 2. Je tekst is opgemaakt volgens de conventies van die tekst. (Hier vind je bijvoorbeeld de briefconventies) Je maakt bewust gebruik van opmaakprofielen.
 3. Je gebruikt alinea's correct. (Dit is geen verplichting bij proefwerken.)
 4. Je schrijft wat je bedoelt.
 5. Je zinnen kloppen. (Hier zijn we soepel mee als je op één moment de opdracht krijgt en moet inleveren. Het is erg moeilijk om dan je eigen werk te reviseren)
 • Schrijf je met de hand en kun je geen woordenboek gebruiken, dan mogen moeilijke woorden (waaraan je niet goed hoort hoe je ze moet schrijven) fout geschreven of zelfs inhoudelijk verkeerd zijn, als je ze markeert met een *. Daarmee geef je aan dat je twijfelt en dat je dit woord anders opgezocht zou hebben.

duim rood