Zoeken
 

Spelspieker

BruutTaal Spelspieker
 
 

Verleden tijd, meervoud:

  • zwakke* werkwoorden enkelvoud+n: fietsten
  • sterke werkwoorden enkelvoud+en: kwamen, las/lazen, groef/ groeven. Bij die laatste twee zie je dat de medeklinker die ook in de infinitief zit weer terugkomt.

*​​(Een zwak werkwoord verandert NIET van klank in de verleden tijd)

Schrijf jij je werkwoorden niet foutloos? Dan ben je niet de enige. (Wel knap dat je het van jezelf weet, hele volksstammen dénken dat ze correct spellen). Waarschijnlijk heb je dan werkwoorden leren spellen met onder andere de kofschipregel. Voor een heel kleine groep mensen werkt die, voor de grote meerderheid niet. Kijk hier waarom niet jij gek bent, maar het kofschip tot zinken gebracht moet worden.

Werkwoordspelling uitgelegd

In DIT FILMPJE krijg je uitgelegd hoe je de werkwoordspelling aan moet pakken en wat je allemaal moet weten en kunnen om dat foutloos te doen. Tijdens het filmpje krijg je vragen waarmee je controleert of je begrijpt wat je hoort.
Wil je de film (18 minuten) bekijken zonder onderbrekingen, kijk dan HIER.

Wil je weten waarom je nog steeds fouten maakt, terwijl je denkt dat je gewoon de regels van 't kofschip, 't fokschaap, schoftkip toepast? Bekijk dan in deze uitleg waarom de TKFSCHP-manier niet werkt.

Waarom de SpelSpieker?

In dit artikel, geschreven voor Levende Talen Magazine, kun je uitgebreid lezen wat de filosofie achter de SpelSpieker is. De tekst is geschreven voor leraren en taalkundigen, maar jij mag hem ook lezen.

Verder

Naar de uitleg

Verder

SpelSpiekerfilm met vragen

Bekijk je de SpelSpiekerfilm met uitleg over de werkwoordspelling via DEZE LINK, dan krijg je tijdens het filmpje vragen die je helpen controleren of je snapt wat je hoort. Dat is wel zo gemakkelijk als je de werkwoordspelling foutloos wilt toepassen.

Verder

Mis je iets? Foutje?

Deze database houdt de spelling van het Groene Boekje aan. Vind je een werkwoord niet, controleer daar dan de spelling. Constateer je een fout of ontbreekt een (nieuw) werkwoord, neem dan contact op. Eens per maand werken we de database bij, maar jij krijgt meteen antwoord op je spellingvraag.

Bedankt voor je medewerking.

Verder